Snuset har sedan länge gjort sitt intåg i landet – det har faktiskt funnits här sedan 1700-talet. 2016 förbjöds det dock att sälja snus i Danmark, vilket har gjort att marknaden har förändrats. Idag är det lagligt att sälja nikotinpåsar, som påminner mycket om snus. Skillnaden ligger framför allt i att nikotinpåsar inte innehåller tobak.
OBS: På NikoPouches.dk uppmuntrar vi inte människor att snusa. Det kan mycket väl intas, men det är olagligt att sälja. Den här artikeln ska ses som en informationskälla för dig som vill veta mer om snus, och som kanske letar efter andra alternativ.
Vad är snus?
Snus består av tobak med tillsatt vatten, salter, smakämnen, fuktighetsbevarande ämnen och pH-reglerande ämnen. Snus kategoriseras som rökfri tobak, som inte röks utan istället tas oralt. Den innehåller även nikotin, vilket är beroendeframkallande.
Rökfri tobak är en term för all rökfri tobak. Detta inkluderar snus och tuggtobak som sned, men även tobaksblad för tugg- och dry snus.
Snus har under lång tid varit mest utbrett i Sverige och Norge, där snus bl.a säljs även som löst puder. Efter att det blev olagligt i Danmark 2016, nikotinpåsar har blivit populärare.
Hur fungerar snus?
I Skandinavien är det vanligast att man snusar under överläppen medan amerikaner gör det lite annorlunda. Som regel placerar de snus mellan kinden och tandköttet. Efter att snuset har suttit i munnen ett tag och nikotinet har tagits upp genom munslemhinnan spottas påsen ut.
Hur länge ska snus vara i munnen?
Ruset varar vanligtvis i 10 till 20 minuter, men det beror på hur starkt snuset är. När du vänjer dig minskar också effekten a BIT. Det är samma sak med kaffe, där kroppen vänjer sig vid mängden koffein du dricker. Det kommer dock alltid att ha effekt oavsett hur mycket du tar eller dricker.
Så hur länge du ska ha det sittande beror på dig som person och hur starkt snuset är.
Är snus olagligt?
Snus är olagligt att sälja i Danmark. Det gäller både en butik och en privatperson. I de övriga skandinaviska länderna är reglerna dock annorlunda. Sverige är det enda landet i EU där det är tillåtet att sälja snus med tobak. I Norge är det även tillåtet att sälja snus.
I Danmark är det dock lagligt att sälja nikotinpåsar och tuggtobak. På NikoPouches.dk säljer vi nikotin väskor som inte innehåller tobak.
Är snus farligt och finns det några biverkningar?
Snus är framför allt beroendeframkallande då det innehåller nikotin. Dessutom kan det orsaka skador på tandköttet och vara cancerframkallande. Det är inte ett område där det har forskats mycket, men det finns en övervägande del som bevisar att det generellt är skadligt för kroppen i längden. Snus är dock inte lika skadligt som cigaretter – och måste därför betraktas som ett bättre alternativ. Ett ännu bättre alternativ är nikotinpåsar som inte innehåller tobak .
Tandläkarförbundet hävdar att snus kan få tandköttet att dras tillbaka, vilket gör dina tänder mer synliga. Detta tuggummi kommer inte tillbaka och är därför ett permanent resultat av snusanvändning. Dessutom irriterar snuset munslemhinnan som i ett slags försvar bildar hård hud i form av vitaktiga, rynkiga fläckar där snuset har legat. Var dock inte rädd, dessa slemhinneförändringar försvinner när du slutar snusa.
I Skandinavien är snus dock pastöriserad tobak, vilket innebär att det innehåller färre cancerframkallande ämnen än traditionellt snus från andra länder. Dessutom innehåller snus mycket färre cancerframkallande ämnen än cigaretter och röktobak i allmänhet.
Finns det någon åldersgräns för snus?
Det finns ingen åldersgräns för snus i Danmark, eftersom det är olagligt att sälja. Det finns dock fortfarande några kiosker och privatpersoner som gör det ändå. Om de upprätthåller en åldersgräns är inte känt. I Danmark måste du dock vara 18 år för att köpa nikotinpåsar och tuggtobak – det gäller såklart även oss.
Vi hoppas att du hittade det du letade efter och att informationen var användbar. Vi vill tacka våra informationskällor för mycket av den kunskap vi har skaffat oss.
Informationskällor:
www.cancer.dk/snusfornuft/sandt-eller-falsk/
www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/sundhedsoplysning/rygning/om-rygning/snusbrug/
www.op-i-roeg.dk/9-klassetrin-for-eller-imod-tobak/nye-kunder/snus/